Scleralis lencsék

Ha kontaktlencsét szeretne viselni, de a múltban nehézségei voltak annak viselésével – vagy azt mondták Önnek, hogy nem alkalmas kontaktlencsékre – akkor a scleralis kontaktlencse (sclerális kagyló) lehet a megoldás.

Mivel a sclerális lencsék nagyobbak, mint a hagyományos RGP (kemény) lencsék, stabilabbak a szemben. A lágy lencsékhez hasonlóan már az első illesztés alkalmával is kényelmes viselést biztosítanak.

Ezek a nagy átmérőjű gázáteresztő (RGP) lencsék ugyanazokat az előnyöket kínálják, mint a hagyományos RGP lencsék a lágy kontaktlencsékhez képest:

  • Élesebb látás
  • Nagyobb tartósság
  • Könnyebb kezelés
  • Kisebb a szövődmények kockázata

Azért nevezik ezeket a lencséket „scleralis kagylónak”, mert ahelyett, hogy a szaruhártya csak egy részét fednék le (mint a hagyományos RGP lencsék), ezek a nagy lencsék túlnyúlnak a szaruhártya teljes felületén, és a szem „fehérjén” (a sclerán) illeszkednek.

Méretük miatt a scleralis lencsék stabilabbak a szemben, mint a hagyományos RGP lencsék – így kisebb a valószínűsége annak, hogy véletlenül kimozdulnak a szemből. Ez a stabilitás kényelmesebbé is teheti őket; a scleralis lencsék a lágy lencsékhez hasonló kezdeti kényelmet biztosítanak, különösen érzékeny szemek vagy szabálytalan alakú szaruhártya esetén.

A sclerális lencsék típusai

A scleralis lencséknek három kategóriája van, méretük és a szem elülső felületével való érintkezésük alapján:

  • A corneo-scleralis lencsék nagyobbak, mint a hagyományos RGP lencsék. A szaruhártya és a sclera találkozásánál helyezkednek el, de még mindíg a corneán belül. Átmérőjük nem nagyobb 12.00 – 13.00 mm-nél. (pl. BioGP Z series)
  • A mini-scleralis lencsék a szaruhártya teljes felületén túlnyúlnak, és a sclera elülső részén fekszenek, közel a corneához. Átmérőjük általában 14.00 – 15.00 mm között van. (pl. ClearView, Comfort 15, AcuGP Impression)
  • A teljes scleralis lencsék a legnagyobb scleralis lencsék, és ezek illeszkednek a legtávolabb a szauhártától. Átmérőjuk nagyobb mint 15.00 mm. (AcuGP Scleral)

A visusmed által forgalmazott termékek: ClearView – AcuGP Impression – AcuGP Scleral – Comfort 15

Minden modern scleralis lencse speciális, magas légáteresztő képességű, merev gázáteresztő lencseanyagból készül. Bár a scleralis lencsék az egész szaruhártyát lefedik, az alapanyagnak köszönhetően sok oxigén éri el a szem elülső felületét, hogy a lencse viselése egészséges és kényelmes legyen.

Alkalmas-e Ön a sclerális kagyló viselésére?

Általánosságban elmondható, hogy bárki, aki érdeklődik a lehető legjobb látás elérésében kontaktlencsékkel, jelölt lehet scleralis lencsékre. De a scleralis lencsék különösen hasznosak a következő esetekben:

  • Szabálytalan szaruhártya. A szabálytalan alakú szaruhártya által okozott látásproblémák – akár természetesen előfordulő szabálytalan alak, akár szembetegség, például keratoconus miatt, akár szemműtétből erednek – általában nem korrigálhatók teljesen szemüveggel vagy lágy kontaktlencsével. A sclerális lencsék általában élesebb látást biztosítanak ezeknek a pácienseknek.
  • Nehezen illeszkedő szemek. Ha a szemére nem lehet könnyen hagyományos GP lencsét illeszteni, vagy a szem alakja miatt a lencsék túl könnyen kimozdulnak a szeméből (például sportolás közben), a scleralis lencsék kényelmesebb és biztonságosabb illeszkedést biztosíthatnak.
  • Száraz szemek. Ha a szeme túl száraz a hagyományos kontaktlencsékhez, a scleralis lencsék segíthetnek. Különösen a teljes scleralis lencsék hátsó felülete és a szaruhártya közötti tágas tér „könnytárolóként” is működhet, így nedvesebb és kényelmesebb marad a szem elülső része.

Scleral lencsék költsége

A sclerális lencséket a szemorvos által előírt pontos specifikációk szerint teljesen egyedi gyártással készítik, hogy a lehető legjobb látást, szem egészségét és kényelmét biztosítsák.

Emellett gyakran használnak speciális automatizált mérőeszközöket és képalkotó eszközöket a scleralis lencsék illesztésére, és ezekre a műszerekre általában nincs szükség lágy lencsék illesztésére. (cornae topográf)

Ezen okok miatt a scleralis lencsék illesztésével és a lencsecsere költségeivel kapcsolatos díjak magasabbak a scleralis lencsék esetében, mint más kontaktlencsék esetében. Cserében viszont megoldást jelenthetnek olyan esetekben, ahol sem szemüveggel, sem egyéb más kontaktlencsével nem lehet a megfelelő eredményt elérni, mind viselési, mind pedig látáskomfort tekintetében.