Éjszakai kontaktlencse – Ortho K (Orthokeratologia)

Az ortokeratológia vagy orto-k egy speciálisan tervezett és illesztett kontaktlencse, melyet a szaruhártya ideiglenes átalakítására használnak a látás javítása érdekében. A legtöbb ortho-k lencsét éjszaka viselik, hogy alvás közben átalakítsák a szem elülső felületét. A látásjavulás visszafordítható, de fenntartható, ha továbbra is az utasításoknak megfelelően viselik a lencséket.

Az éjszakai kontaktlencse alkalmazása több évtizedes múltra tekint vissza, így igen nagy tapasztalat van már a lencse alkalmazásával kapcsolatban. A lencsék a vizsgálatot követően személyre szabottan kerülnek gyártásra.

Kinek való az éjszakai lencse?

Az Ortho-k elsősorban a rövidlátás (myopia) korrekciójára szolgál. Ez a látási probléma általában szemüveggel, normál kontaktlencsével, lézeres műtéttel is korrigálható. A látásjavító műtétek, mint a LASIK, nem javasoltak, amíg a látás nem stabilizálódik. Az ortokeratológia műtétmentes módja annak, hogy egyesek maguk mögött hagyják a szemüvegüket, és ne kelljen állandóan kontaktlencsét viselniük.

Bizonyos sportok esetén lehetővé teszi a szemüveg vagy kontaktlencse nélküli sportolást.

Az Ortho-k egyes esetekben ajánlott a gyermekek látásának javítására. Az Ortho-k lencse alkalmazása lelassíthatja a myopia progresszióját gyermekeknél, ami a számos később a myopia miatt gyakrabban jelentkező szövődmény megelőzése szempontjából előnyös.

Hogyan működik az orto-k?

A szaruhártya egy átlátszó, kupola alakú kb.12 mm-es rész a szem elülső részén, amely a fényt a retinára fókuszálja, és döntően befolyásolja a szem fókuszáló képességét. A szaruhártya szövete nagyon rugalmas.

Az ortho-K lencse illesztése során, a szemorvos feltérképezi és megméri a szaruhártya felületét egy szaruhártya-topográfnak nevezett műszerrel, majd megtervezi a kifejezetten az Ön szemének megfelelő lencsét. A szaruhártya-térkép a fénynek a szem felszínéről való visszaverésével jön létre. A gép nem érinti a szemét, és teljesen fájdalom mentes vizsgálat. A szaruhártya topográfiai térképe megmutatja a szaruhártya alakját és görbéit.

A lencsék úgy működnek, hogy a szaruhártya közepét lelapítják, és megváltoztatják a fény hajlítását, amikor a szembe jut. A legtöbb ortokeratológiai lencsét egy éjszakán át viselik, hogy a szaruhártya lelapuljon, majd napközben eltávolítják. Ezek az éjszakai lencsék merev, gázáteresztő lencsék, amelyek elég erősek a szaruhártya átalakításához, de átengedik az oxigént is, így a szem egészséges marad.

Az ortho-k lencsék eltávolításakor a szaruhártya egy ideig lapított marad, és a látás szemüveg használata nélkül tökéletes marad. Ha abbahagyja a lencsék éjszakai viselését, a szeme végül visszanyeri eredeti alakját, és a fénytörési hiba visszatér. A látásjavítás fenntartásához rendszeresen viselnie kell a lencséket.

Mit várhat az ortho-k-től?

Az ortokeratológiából származó maximális látásjavítás elérése két hétig vagy tovább is tarthat, bár egyesek napok alatt jelentős látásjavulást tapasztalnak. Sikeres illesztés esetén akár 100% javulás is elérhető.

Minden éjszaka ugyanazt az alakú lencsét fogja használni a megfelelő korrekció folyamatos fenntartásához.

Amíg meg nem szokja őket, valószínűleg addig fogja érezni a lencséket a szemén, amíg el nem alszik. Idővel a lencsék viselése általában kényelmesebbé válik.

Biztonságos az ortokeratológia?

Az Ortho-k fokozott fertőzési kockázattal jár (mikrobiális/bakteriális keratitis). Ez a kockázat különösen a gyermekeket és a serdülőket érinti, akik kevésbé képesek megfelelő kéz- és kontaktlencse-higiéniát fenntartani, mint a felnőttek.

Évente közel egymillió amerikai fordul orvoshoz szemfertőzés miatt. A fertőzések legnagyobb kockázati tényezője pedig a kontaktlencse viselése. A szemfertőzések súlyos következményekkel járhatnak, beleértve az egész életen át tartó látásromlást. Emiatt az ortho-k veszélyesebb lehet, mint a szemüveg, amellyel ugyanazon állapotok korrigálhatók. Ez az egyik oka annak, hogy konzultáljon egy szemorvossal, ha ortho-k-t fontolgat.

Az ortokeratológiai lencsék használatának időtartama nincs korlátozva. Rendszeres ellenőrzés céljából fel kell keresnie a szemészét. De ha a szeme egészséges és kényelmes marad, az ortho-k évekig használható. Ehhez egy a lencse ellenőrzését leíró program kerül átadásra a vizsgálat / illesztés alkalmával.

Mennyibe kerülnek az ortokeratológiai lencsék?

Az ortho-K lencséknek éves költsége van, mely költség magába foglalja, a megfelelő lencse megtalálásához esetleg szükséges több pár lencse árát, valamint a szükséges vizsgálatot és kontroll vizsgálatokat, valamint a lencse használatának betanítását és az induló ápolószer készletet (kb. 2 hónapra)

Az első vizit alkalmával átadásra kerül egy meghatározott ütemezés a vizsgálat és a kontroll vizsgálatok menetéről, valamint a fizetendő díjakról.

Bővebb információkért hívják a +36-70-544-4520 telefonszámot, vagy foglaljon időpontot a rendelésre.