Myopia Kontroll (EDOF-kontaktlencse)

2050-re várhatóan a világ népességének fele szenved majd rövidlátásban (myopia)

Gyermekeknél és fiatal felnőtteknél a leggyakoribb fénytörési hiba a rövidlátás (myopia). A rövidlátás oka, hogy a fénysugarak a retina elé fókuszálnak, nem pedig közvetlenül a retinára.

Mi a rövidlátás (myopia)?

A rövidlátásban szenvedők a távoli tárgyakat homályosnak látják, míg a közeli tárgyak tiszták maradnak. Bár a szemüvegek és a hagyományos kontaktlencsék javíthatják a látást, nem kezelik és nem lassítják a myopia progresszióját (előre haladását).

A myopia progressziója

Amikor a gyermek rövidlátó és az ellenőrző vizsgálatok alkalmával folyamatosan nagyobb (mínusz) dioptriára van szüksége, azt a rövidlátás progressziójának nevezzük. A rövidlátás bármikor megjelenhet a gyermekkorban, amikor a szemgolyó gyorsan növekszik. A myopia lassan vagy gyorsan fejlődhet, különösen 8 és 18 éves kor között.

Sajnos a mai korban a nagyon korán a gyerekek kezébe adott telefon, táblagép játék céljára jelentősen növeli a myopia megjelenését.

Ha a myopia növekedése gyors, és egy éven belül vagy ennél sűrűbben növekszik a szükséges dioptria értéke, szóba jöhet az un. Myopia kontroll valamelyik formája. 

A gyorsan növekvő myopia nem csak az folyamatosan erősebb szemüvegről szól. Ha a gyermek rövidlátása romlik, nagyobb valószínűséggel alakulhatnak ki látást veszélyeztető egyéb szemészeti problémák is, beleértve a zöldhályogot, a szürkehályogot, a makuladegenerációt és a retina leválását.

Ezek a rendellenességek visszafordíthatatlan látásvesztést és akár vakságot is okozhatnak.

Mely lehetőségek vannak rövidlátás kezelésére?

Három speciális kezelési lehetőség létezik a myopia progressziójának lassítására:

• Atropin szemcsepp 

• Ortokeratológia (Ortho-K)

• Multifokális kontaktlencsék (EDOF kialakítás a legmegfelelőbb)

Az ortho-K lencsékről weboldalunkon is olvashat. Kattintson ide.

Multifokális kontaktlencsék myopia kezelésére:

A bifokális/multifokális lágy kontaktlencsék, akárcsak a multifokális szemüvegek, tiszta látást biztosítanak különféle fókusztávolságra. (távolra, a köztes távolságra és közelre is)

A multifokális lencsék hatékonyabban lassíthatják a rövidlátást, mint a hagyományos egyfókuszú kontaktlencsék.

Hasznos lehet-e gyermeke számára a myopia kontroll kezelés?

Minden romló rövidlátásban szenvedő gyermek részesülhet a myopia kontroll kezelésben.

Az ideális idő a rövidlátás-kezelési program megkezdésére, amikor gyermeke fiatal, jellemzően 8-12 éves.

Minél korábban kezdi el a gyermek a myopia kezelési programját, annál nagyobb az esélye arra, hogy a jövőben csökkentse a látást veszélyeztető szembetegségek kockázatát.

A myopia kezelése nemcsak a jövőbeli szembetegségek kockázatának csökkentését segíti elő, hanem számos egyéb okból is előnyös lehet, mint pl.:

• A szem egészségének hosszú távú megőrzése

• Stabilizálja a látást

• Lehetséges, hogy nincs szükség nappali szemüvegre (ortho-K alkalmazása esetén)

• A sikeres lézeres refraktív műtét esélyének növelése a jövőben

Ha gyermeke homályos látásra panaszkodik, vagy már diagnosztizáltak nála rövidlátást, ütemezzen be egy szemvizsgálatot a myopia kezelésében jártas szemorvossal.

A rövidlátás kezelése segíthet gyermekének tisztábban látni, miközben csökkenti a myopia súlyosbodásának és a jövőbeni súlyos látásproblémák kockázatát.

Milyen kontaktlencséket használunk myopia kontroll esetében?

Az Visusmed szemészetnél lehetősége van mind az ortho-K, mind a multifokális (EDOF) lágy napi és havi kontaktlencsékkel a myopia kontrollra gyermekének.

Az ortho-K lencsékről itt olvashat.

Mennyiben más az EDOF lágy kontaktlencse a többi multifokális lencsékhez képest? 

Az EDOF egy új lencsekialakításra utaló név. (Extended Deep of Focus – kiterjesztett fókuszmélység)

Az EDOF kialakítás a dioptria egyenletes elosztását biztosítja a távoli, a közeli valamint a köztes távolság tartományokban is, kiküszöbölve a hagyományos bifokális vagy multifokális kontaktlencsék hiányosságait.

A hagyományos termékekhez képest a látás akkor is stabil marad, ha a pupilla mérete változik a fényviszonyokhoz való alkalmazkodás miatt, de akkor is stabil marad a látás, ha pislog vagy más irányba néz, ami a lencse mozgását eredményezi.

Az EDOF kiképzésű lencsékkel lassítható a myopia progressziója, így alacsonyabb értéken tartható a rövidlátás dioptria értéke. 

A Visusmed szemészet napi és havi EDOF lencséket kínál a myopia kontroll programján keresztűl. 

További információkért az EDOF lencsékről kattintson ide!

Bővebb információkért hívják a +36-70-544-4520 telefonszámot, vagy foglaljon időpontot a rendelésre.