myopia kontroll, más néven myopia-kezelés olyan stratégiákra és kezelésekre utal, amelyek célja a rövidlátás (myopia) progressziójának lassítása gyermekeknél és serdülőknél. A rövidlátás egy gyakori fénytörési hiba, ahol a távoli tárgyak homályosnak tűnnek, míg a közeli tárgyak tisztábban láthatók.

A myopia elterjedtsége világszerte növekszik, és jelentős közegészségügyi problémaként tartják számon. A myopia magas szintje a látást veszélyeztető állapotok, például a retinaleválás, a makuladegeneráció és a zöldhályog kialakulásának fokozott kockázatával jár az élet későbbi szakaszában. Emiatt a rövidlátás-ellenőrzési stratégiák felhívták a figyelmet arra, hogy segítsenek csökkenteni a myopia progresszióját és a kapcsolódó kockázatokat.

Íme néhány gyakori rövidlátás-szabályozási módszer:

Atropin szemcseppek:

Az alacsony dózisú atropin szemcseppek hatékonynak bizonyultak a myopia progressziójának lelassításában. Az atropin olyan gyógyszer, amely átmenetileg ellazítja a szem fókuszáló mechanizmusát. A cseppeket általában naponta egyszer használják, általában lefekvés előtt.

Multifokális kontaktlencsék:

Bizonyos típusú kontaktlencsék (un. multifokális kontaktlencsék – pl. EDOF) lassíthatják a myopia progresszióját. Ezek a lencsék a különböző zónákban eltérő dioptriával rendelkeznek, így több távolságra is tiszta látást biztosítanak. A szem perifériás optikájának megváltoztatásával fejtik ki hatásukat, ami hozzájárulhat a rövidlátás szabályozásához.

Ortokeratológia (Ortho-K):

Az Ortho-K speciális kemény, gázáteresztő (RGP) kontaktlencsék éjszakai viselését jelenti. Ezek a lencsék átmenetileg átalakítják a szaruhártya formáját, lehetővé téve a tiszta látást a nap folyamán anélkül, hogy szemüvegre vagy kontaktlencsékre lenne szükség. A tanulmányok szerint az Ortho-K segíthet lelassítani a myopia progresszióját.

Viselkedésbeli változások:

Ha a gyerekek több időt töltenek a szabadban, és csökkentik a közeli tevékenységekre (például olvasásra vagy elektronikus eszközök használatára) fordított időt, akkor alacsonyabb a myopia progressziójának kockázata.

Fontos megjegyezni, hogy a rövidlátás-szabályozási stratégiák hatékonysága egyéni tényezőktől függően változhat, például a myopia súlyosságától, életkortól és a kezelés betartásától. A rendszeres szemvizsgálat és az szemorvossal való konzultáció kulcsfontosságú az egyén számára legmegfelelőbb rövidlátás-szabályozási módszer meghatározásához.

Ha Ön vagy ismerőse aggódik a myopia progressziója miatt, javasoljuk, hogy konzultáljon a Visusmed Szemészettel, ahol személyre szabott tanácsot és útmutatást kaphat a megfelelő módszer kiválasztására.